İmplant Diş Türleri Nelerdir?

Diş implantı, tek veya birden fazla diş eksikliği vakalarında başvurulan etkili ve kalıcı bir diş hekimliği tedavisidir. İmplant tedavisinde; diş kemiklerinin içine yerleştirilen vidalar yapay diş kökü olarak kullanılır. Kemiğe kaynayan söz konusu implantların üzerine uygun protezler yerleştirilir ve bu şekilde kişi, ömürlük dişlerine kavuşmuş olur.

Günümüzde yaygın olarak başvurulan implant uygulamasının pek çok avantajı bulunmaktadır. İmplant dişlerin avantajları nelerdir, sorusuna verilebilecek cevaplar arasında implantların, doğru ve düzenli bakımla birlikte çok uzun yıllar boyunca, hatta ömür boyu kullanılabilmesi başı çeker. Ayrıca implant dişler kişiye doğal ve estetik bir görünüm kazandırır. Çiğneme ve konuşma konforu sağlar.

Diş eksikliği için bir başka geleneksel tedaviyi ise protez diş uygulaması oluşturur. Protez diş tedavisinin implanta nazaran düşük maliyetli olması gibi kısıtlı sayıda avantajından söz edilebilir. Protez diş mi implant diş mi daha iyi sonuç verir diye merak edenlerin öncelikli olarak danışması gereken yer ise uzman diş hekimleridir. İmplant uygulaması öncesi hastanın kemik yapısının uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu amaçla uzman hekim çeşitli ölçümler yapar. Eğer hastanın çene ve diş yapısında, implant için engel teşkil edebilecek herhangi bir durum söz konusu değilse implant uygulaması gerçekleştirilebilir. Hasta için hangi tedavi yönteminin uygun olduğu ancak uzman hekimin yönlendirmesiyle ve hastayla karşılıklı görüş alış verişi neticesinde belirlenebilir.

Günümüzde uygulanan implant tedavisi için birbirinden farklı implant türleri bulunmaktadır. Peki, içinde kullanılan malzeme ve kullanım yeri gibi kriterlere göre farklılık gösteren

İmplant diş türleri nelerdir?

Yerini aldıkları diş sayısına göre temel olarak üç çeşit implanttan bahsedilebilir. Bunlar; tek diş, çoklu diş ve tam ağız diş implantlarıdır. Tam ağız diş implantı genellikle 4 implant üzerine monte edilir ve hastaya bütünüyle yenilenmiş bir ağız vadeder. İnce, metal alaşımlardan üretilen, kafes biçimindeki, doğrudan kemik üzerine yapılan implantlara subperiostal implant denir.

İmplant uygulamaları arasında en çok kullanılan endosseöz implantta ise vida, silindirik ya da blade implant türlerinden biri kullanılır. Bu işlemde tercih edilen implant, kemiğin içine yerleştirilir. Kemik boyunun yetersiz olması durumunda tercih edilen ve tüm kemik boyunca uygulanan implant türü ise transosseöz implant olarak bilinir. Bütünüyle titanyum kaplama olan intramukozal implantlar günümüzde pek fazla tercih edilmez. Zayıf diş yapısının varlığında başvurulabilen endodontik implantlar ise güçlü bir altyapı oluşturulması açısından önemlidir.