Ağız Kokusu ile Nasıl Mücadele Edilir?
Ağız kokusu sağlık için bir tehdit olduğu kadar kişide sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açan, dikkate alınması gereken bir olumsuzluktur. Ağız kokusu problemlerinin çok büyük bir kısmı ağız içindeki çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak solunum yolu hastalıklarından antidepresan kullanımına kadar pek çok farklı faktör de kötü kokan ağız için gerekçe olabilmektedir. Bu noktada önemli olan kişide ağız kokusuna yol açan nedeni multidisipliner bir yaklaşımla belirleyip ortaya koymaktır.
Ağız Kokusunun Nedenleri
- Diş çürükleri
- Diş eti hastalıkları
- Yetersiz ağız ve diş bakımı
- Tütün ürünleri kullanımı
- Ağız kuruluğu
- Bazı ilaçların kullanımı (antidepresanlar ve neoplastik ilaçlar)
- Ağızdaki enfeksiyonlar
- Yanlış diyet uygulamaları
- A ve B12 vitamini yetersizliği
- Demir ve çinko eksikliği
Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız koksusunun düzenli ve yeterli ağız ve diş bakımı eksikliğinden kaynaklanmadığı durumlarda uzman bir diş hekimine başvurmak gerekir. Uzman hekim ağız kokusunun ağız içindeki herhangi bir probleme bağlı olarak ortaya çıkıp çıkmadığını belirler. Buna göre uygun olan ağız kokusu tedavisi planlanır.
Kokan ağız tedavisi için diş hekiminin uygulayacağı tedaviler ağızdaki mevcut probleme göre değişiklik gösterir. Çürükten kaynaklanan koku probleminde dolgu ya da diş çekimi yapılabilir. Diş etleriyle ilgili rahatsızlıklarda peridontoloji uzmanı devreye girebilir. Dişlerde bakteri birikimine bağlı koku oluşumu söz konusuysa uzman hekim bakterileri yok eden gargara önerisinde bulunabilir.
Eğer kokunun kaynağı ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir durum değilse hekiminiz sizi farklı branşlara yönlendirebilir.
Ağız Kokusu Önleme ve Giderme Yolları
Ağızda meydana gelen kötü kokuları önlemek ve mevcut kokuları gidermek için çeşitli ve etkili yöntemler mevcuttur. Ağız kokusu giderme yolları arasında öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Florürlü macunla dişlerin ve dilin düzenli ve etkili fırçalanması
- Diş ipi kullanımı
- İçeriğinde çinko bulunan gargaraların kullanımı
- Protez dişlerin temiz tutulması
- Tütün ürünlerinden uzak durulması
- Düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesi
- Su tüketiminin arttırılması
- Probiyotik bakımından zengin gıdaların tüketilmesi
- Bitki çayı, maydanoz, elma, salatalık, ceviz, tarçın, nane gibi ağız kokusunu önlemeye yardımcı olan gıdaların tüketiminin arttırılması