Ağız ve Diş Sağlığının Tek Düşmanı Şekerler midir?
Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerle ağız ve diş sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Günlük öğünlerde tükettiğimiz ve diş sağlığına zarar veren çok sayıda besin bulunmaktadır. Söz konusu besinler arasında en çok şeker öne çıkar. Peki diş rahatsızlıklarında şekerin yeri nedir?
Yediğiniz, içtiğiniz hemen tüm besinlerin içinde az ya da çok miktarda şeker bulunmaktadır. Aşırı şeker tüketimi genel sağlığınızı olduğu kadar ağız ve diş sağlığınızı da olumsuz anlamda etkilemektedir. Şeker, başta çürük oluşumu olmak üzere diş hassasiyeti gibi farklı problemlerin önemli bir tetikleyicisi olarak karşınıza çıkar. Dolayısıyla “Fazla şeker tüketmek diş sağlığını bozar mı?” sorusunun cevabı evettir.
İçeriğinde yüksek miktarda şeker bulunan ürünleri hayatınızdan bütünüyle çıkarmalısınız. Eğer bunu birdenbire yapamıyorsanız bile işe şekeri azaltarak başlayabilirsiniz. Bu şekilde sadece diş sağlığınızı değil aynı zamanda genel sağlınızı da korumuş olursunuz.
Aşırı şeker tüketiminin dişleriniz üzerindeki olumsuz etkisi belirgin olmakla birlikte ağız ve diş sağlığının tek düşmanı elbette yalnızca şeker değildir. Günlük hayatınızda tükettiğiniz pek çok hazır gıda, asitli içecek, kahve ve çay tüketimi ile sigara ve alkol gibi alışkanlıklar da doğrudan diş sağlığını bozan etkenler arasında yer alır.
Ph değeri 7’den düşük olan meyve suyu ya da limon gibi gıdalar dişler için zararlıdır. İçeriğinde hem şeker, hem fosforik hem de sitrik asit bulunan kola ise dişlerin en güçlü düşmanlarından bir tanesidir. Sigaranın diş ve diş etleri üzerindeki olumsuz etkisi kanıtlanmıştır. Alkolün ise ağız kuruluğuna sebep olan etkisi nedeniyle dişler için zararı büyüktür.
Ağız ve diş sağlığınız için zararlı olduğunu bildiğiniz gıdalardan mümkün mertebe uzak durarak ilk adımı atmış olursunuz. Ancak bununla birlikte diş bakımı da asla ihmal edilmemesi gereken günlük rutinler arasında kalmalıdır. Düzenli ve doğru biçimde temizliği gerçekleştirilmeyen, problemleri giderilmeyen dişlerin uzun süre sağlıklı kalmasına imkan yoktur. Dişlerinizi her gün uygun bir diş fırçası ve diş macunuyla fırçalamalı, diş ipi kullanmalı, diş temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili profesyonel bilgi ve destek almalı, düzenli hekim kontrollerini asla ihmal etmemelisiniz.
Doğru ve sağlıklı beslenme ile birlikte yeterli diş bakımı ve hekim kontrolleri ile ömür boyu sağlıklı ve ışıl ışıl parlayan dişlere sahip olabilirsiniz.