ÇÜRÜK DİŞLERİN SEBEP OLDUĞU DURUMLAR
Diş çürükleri, vücudumuzun önem teşkil eden bölgelerinden olan ağızımızın ve dişlerimizin sağlığı açısından önemlidir ve sorun teşkil etmektedir. Bazı yapılan çalışmalara bakılırsa ağız içerisindeki çürüklerinin; diş kayıpları, diş eti hastalıkları, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bazı farklı rahatsızlıkla bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Yani sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olanların, genel olarak vücut sağlığına da katkıları bulunmaktadır.
Diş Çürükleri Ne Gibi Sorunlara Yol Açıyor?
Diş çürüklerine genel olarak; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklar sebebiyet verir. Bunlardan farklı olarak; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik rahatsızlıkların da ağız sağlığıyla doğrudan bağlantısı vardır. Diş eti hastalığına sahip olan kişilerde koroner damar rahatsızlıkları sık olarak görülmektedir. Olması gerektiği gibi uygulanmayan ağız ve diş bakımı, sistemik hastalıkların tedavisini güçleştirebiliyor ya da hastalık nedeniyle oluşan bağışıklık sistemi zayıflaması, diş kaybına neden olabiliyor. Özellikle diyabetli hastalığına sahip olan kişilerde; ağız bakımının aksatılması, ağız ve dişlerde engellenmesi mümkün olmayan hasarlar yaratabilmektedir.
Ağız Kokusunun En Büyük Nedeni: Diş Çürükleri
Ağız kokusu şikâyetlerinin %90’ı, ağız içindeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımının olmaması en büyük etkenlerden biridir. Fakat devamlı ağız kokusu genellikle; diş çürükleri ve diş eti iltihaplarına daha sık rastlanmaktadır. Diş çürüğü temizleme ve diş çürüğü tedavisi oldukça basittir. Diş hekiminize ulaşıp muayene olduğunuzda, sorunlar tespit edilerek tedaviler yapılır. Ağız bakımı devamlı ve doğru olarak uygulandığında ve rutin kontrolleri aksatmadan yapıldığı takdirde ağız kokusu ile ilgili problemleriniz son bulacaktır.
Çürüklerin Oluşmaması İçin Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Ağız bakımının sürekli ve doğru biçimde uygulanması, diş çürüklerini hafife alınmayacak oranda engellemektedir. Ağız bakımının en önemli kuralı, dişleri günde minimum 2 kez olacak şekilde temizlemek yani bir değişle fırçalamaktır. Orta sertlikte bir diş fırçası ile dişlere gereğinden fazla bastırmadan dişlerimizi düzenli olarak fırçalarsak, çürük oluşumunu engelleyip dolaylı yoldan diş çürüğü temizleme işlemi yapmış oluruz. Diş ipinin kullanılması da, dişlerimiz ve diş etlerimiz için büyük öneme sahiptir. Dişlerin arasında kalan yiyecek artıkları, siyah diş çürüğü vakalarında en sık karşılaşılan sebeptir. Bunların haricinde ise; dil fırçası, ara yüz fırçası, gargara gibi aletleri ya da yöntemleri kullanarak ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak devam ettirebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.