Diş Fırçalarken Diş Etlerinin Kanaması Normal midir?
Diş etlerindeki kanama hafife alınmaması gereken bir problemdir. Bu durum, diş eti hastalıkları için bir alarm olabileceği gibi, genel sağlıkla ilgili sorunların da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle dişlerinizde herhangi bir kanama gerçekleştiyse yapmanız gereken şey uzman diş hekiminize başvuruda bulunmak ve kanamanın sebebiyle ilgili net bilgi almaktır.
Diş eti kanaması yaygın olarak diş fırçalama esnasında ortaya çıkar. Eğer fırçalamayla ilgili bir sebep yoksa, kanamanın altında yatan sebep mutlaka bulunmalıdır. Diş fırçalarken kanama ortaya çıkmasının belli başlı sebepleri şunlardır:
- Dişlerin çok sert fırçalanması
- Protezlerle ilgili sorunlar
- Yetersiz ağız ve diş bakımı
- Plak oluşumuna bağlı diş eti iltihabı
- Kan sulandırıcı özelliği bulunan bazı ilaçlar
- Ağız bakım ürünlerinde yapılan değişiklik
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Strese bağlı olarak zayıflayan bağışıklık sistemi
- Sigaraya bağlı enfeksiyon
- Lösemi gibi birtakım ciddi hastalıklar
- Son olarak; gebeliğe bağlı hormonal değişimler diş eti hassasiyetlerine, diş eti hassasiyetleri de kanamaya yol açabilir.
Bu ve benzeri sebeplerin etkisiyle diş etlerinin kanaması tedavi edilmediği müddetçe kişinin günlük hayatını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca zamanında müdahale edilmeyen diş eti kanamaları ileride daha ciddi ve telafisi zor birtakım rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Dolayısıyla fırçalanan dişin kanaması her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Kanamalar genellikle başka bazı şikayetlerle birlikte ortaya çıkar. Sıcak-soğuk hassasiyeti, sızlama, baskı hissi, diş etlerinin koyu kırmızı bir renge bürünmesi, diş eti şişmesi, bunlar arasında yer alır.
Diş eti kanamasının varlığını hissettiğiniz anda fazla vakit kaybetmeden uzman diş hekiminizle iletişime geçebilirsiniz. Detaylı muayeneyle kanamaya neyin sebep olduğunu anlayabilir ve buna göre en doğru tedavi planını hayata geçirebilirsiniz. İhmal ettiğiniz diş eti kanaması probleminin her geçen gün hem ağız ve diş, hem de genel sağlığınızı tehdit ettiğini aklınızdan çıkarmayın. Diş sağlığınızı gönül rahatlığıyla emanet edebileceğiniz, mesleğinde yetkin bir diş hekimiyle irtibata geçin. Düzenli aralıklarla hekim kontrollerini atlamayın. Ağız ve diş bakım rutinlerini düzenli olarak hayata geçirmeyi unutmayın.