DİŞ KAPLAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Diş kaplaması dişlerin çürümesi ya da başka sebeplerle parlaklığını yitirme durumuna göre diş yüzeyindeki çürüklere değişik malzemeler kullanılarak yapılan kaplama işlemidir diye adlandırılabilir.
Sıkça kullanılan diş kaplama teknolojisi sayesinde dişlerdeki kırıklar, çürükler muazzam bir görüntü elde edilerek onarılmaktadır. Hatta sararan dişlerde bu yöntem ile oldukça esteti bir görünüme sahip olmaktadırlar.
Diş kaplaması yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken husus doğal görünümün korunmasıdır. Ekseriyetle ön dişlerin ön yüzlerine yapılan kaplamalar kişide daha güzel bir görünüm saplamakta ve özgüvenini artırmaktadır. Diş insanın yüzünden önemli bir detay olduğu için özenle uygulanması gereken bir işlemdir.
Son dönemlerdeki estetik diş hekimliği uygulamalarından en çok tercih edilenler arasındadır.
Diş Kaplama Neden Yapılır?
Diş kaplama yapılama nedenlerini genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz;
- Estetik bir gülüş arayışı,
- Kırık dişlerin mevcudiyeti,
- Eksik diş bulunması,
- Dolgu il e telafi edilemeyecek kadar boşlukların olması,
- Ayrık diş sorunu,
- Düzensiz diş dizimi,
- Diğer faktörler.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Kaplama çeşitleri yapısından kullanılan malzemenin adıyla anılmaktadır. Eğer kaplanacak diş sayısı fazla ise daha sağlam bir yapı kurulabilmektedir. Diş hekimleri genel olarak zirkonyum ya da metal alt yapılı porselen kaplamaları önermektedirler. Çeşitleri şu şekildedir;
1. Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama:
Diğer kaplamlar gibi olmayıp sadece dişin ön kısmına uygulanmaktadır. Görünüşü mükemmel seviyelere getirmektedir. Bu sebeple son zamanlarda en çok tercih edilenler arasında olmuştur. Hastaların sevdiği bir yöntemdir.
2. Kompozit Laminate Veneer Diş Kaplama:
Tam olarak bir kaplama şekli olmayan bu yöntem diş yüzeyine bir şeyler yapıştırılması için tatbik edilir.
3. Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama:
Estetik görünümü dışında birçok avantajı da bulunan bu yöntem doğal diş e en yakın kaplama usulüdür.
4. Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama:
Diş ölçüsü alındıktan sonra metal altyapı oluşumu başlar. Eğer hastanın ağzı bu metale uygunsa teknisyen yerleştirmeye ve müteakibinde cilalamaya başalar.
5. Tam Seramik Empress Diş Kaplama:
Metal altyapılı yöntemden farklı olarak ön tek dişe uygulanabilir. Diğer kaplamalar kadar dayanıklı olmaması en büyük handikabıdır.