DİŞLERİMİZİN İŞLEVLERİ NELERDİR?
DİŞLERİMİZİN İŞLEVLERİ NELERDİR?
Dişler çene yapısının üzerinde ve içinde bulunurlar. Ağız içinde yemek yeme, konuşma ve estetik görünüm olarak rolleri vardır. Bunca görevi olmasına rağmen göz ardı edilerek maalesef kimi zaman ağız ve diş hijyeninde önem verilmezler. Dişlerin bu işlevselliğinin farkına varıldığında da bazen çok geç kalınmış olunabiliyor.
Türleri Nelerdir?
Özgürce ve doğal gülümsemenin temel taşı dişlerdir. Bu durum dişleri neyin oluşturduğu ve nasıl korunması gerektiği konularında daha da önemli hale getirir.
En temel yapı taşı olarak dişler kalsiyum ve fosfordan oluşmaktadır. Dişlerin ana bileşen maddesi ise dentin adı verilen bir dokudur. Dentin dokusunun üzeri emaye olarak bilinen parlak ve set bir yapı ile kaplanmıştır. Bu kaplama dıştan bakınca da görünümünü sağlayan en dış tabakadır.
Yemek yeme çiğneme işlevlerinde oldukça kapsamlı bir görevi olan dişler. Bu vazifesiyle sindirim sistemine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bütün bunların yanından konuşma işleminde de görevi vardır. Kimi sesler dil ve diş hareketleri ve uyumuyla çıkabilmektedir.
Dişlerin Yapısı Nasıldır?
- Mine
Vücudumuzda bulunan en sert maddedir. En dıştan koruyucu katman olarak dişleri sarmaktadır. Sinir hücresi barındırmadığı için duyarlılığı yoktur.
- Dentin
Minenin altında bulunan tabakadır. Dişin esas kitlesini (yapısını) dentin oluşturur. Yaklaşık olarak yetişkin bir insan dişinin %75’ini oluşturur. Yapısal olarak kemikle aynı dokuya sahip olmasına karşın dokunmaya ve ısıya karşı duyarlıdır. Hasar görme durumlarında içerdiği tamir hücreleri ile yeniden dentin dokusu oluşturabilirler.
- Diş Özü (Pulpa)
Kan damarlarını da içine alan dişin orta kısmında bulunan yumuşak kısmıdır.
- Sement
Diş kökünün etrafını kaplayan çok ince kemiksi bir dokudur. Diş kökünün çene kemiğine sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar.
- Kesici Dişler
Üst ve alt çenede bulunan ön dişler kesici dişler olarak adlandırılır.
- Köpek Dişleri
Uçları sivri şekildedir. Çoğunlukla koparma işlemi için kullanılır. Alt ve üst çenede sağ ve sol olmak üzere toplam dört adet bulunmaktadır.
Dişlerin Konuşma Fonksiyonuna Katkıları
Sığ bir düşünce ile sadece ısırma ve öğütme işlevi ile yeme içme faaliyetine katkı sağladığı düşünülen dişler büyük ölçüde konuşma da rol sahibidir. Örneğin “D” ve ”T” sesleri, damak ile üstte bulunan kesici dişler marifetiyle çıkan seslerdir.