GÖMÜLÜ DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gömülü dişler, çene kemiği altında kalan ve sürmeyen dişlerdir. Dişlerin gömülü olarak kalması durmaları en çok 20’lik dişlerde gözlemlenmektedir demek mümkündür. Kişilerde gömülü diş vakalarına rastlanma durumları, beslenme şekillerine ve alışkanlıklarına ve diş fonksiyonlarına göre değişimler gösterdiği gibi genetik faktörler çerçevesinde de değişebilmektedir. Çene kemiği içinde sürme işlemi tamamlanmış fakat kemik doku içerisinde gizli bir şekilde kalmış olan gömülü dişlerin bayanlarda 21 -22 yaşlarında erkeklerde ise 20 -23 yaşlarında gözlemlenme sıklıkları vardır.
Gömülü dişler kendilerini; belirgin bir şekilde kırmızı ve şişkin diş etleri, baş ağrısı, ağızda keskin bir koku ve tat ve diş etlerinde kanama gibi durumlarla göstermektedirler. Bu tip belirtilerin gözlemlenmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır ve planlayacağı tedavi yöntemi harfiyen uygulanmalıdır.
Gömülü Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gömülü dişler, bilinen yaygın iki usulle tedavi edilebilmektedir. Bunlar gömülü dişlerin çekilmesi ve gömülü diş ameliyatıdır. Bu her iki tedavi usulü arasındaki tercih yapılacak doktor muayenesinden sonra diş hekim tarafından kararı verilecek bir konudur. Yapılan teşhisten sonra tedavi planı uygulanmaya başlanır.
Gömülü Diş Nasıl Çekilir?
Gömülü dişler için uygulanan tedavi şekillerinden biri olan diş çekimi işlemi diğer diş çekimi işlemlerinden biraz daha farklı olarak yapılmaktadır ve hatta bir miktarda da zorlu bir sürece sahiptir demek mümkündür.
Gömülü diş çekimi lokal anestezi ile başlayan bir süreçtir. Anestezi sonrasında yumuşak doku yarılarak gömülü pozisyonda olan diş çıkarılır. Kimi zaman çıkarılamadığında yönüne göre kırılması söz konusu olabilir. Bu işlemler son bulduğunda kesilen yumuşak doku tekrar dikiş atılarak kapatılır.
Gömülü Diş Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Her hasta için gömülü diş ameliyatı uygulanamadığını belirtmekte fayda vardır. Komşu diş ve dokularda yüksek oranda risk ve hasar durumu var ise ve hastanın genel sağlık durumu elverişli ise gömülü diş ameliyatı bir tercih olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca yaş kıstı bu ameliyat içinde oldukça önemi olup ilerlemiş yaşa sahip hastalarda çoğunlukla tercih edilmemektedir. Bu değerlendirmeler mutlaka bir diş hekimi tarafından yapılmalı ve tanısı konulmalıdır.