HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN 5 ÖNERİ
Bebeğinizin olmasını düşünürken 9 ay boyunca bebeğinizin ve kendi sağlığınız için birtakım şeylere dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin sağlığını korumak için elbette diş sağlığına da önem vermelisiniz. Eğer diş sağlığınızı hamilelik sırasında önemsemezseniz zamanla diş sağlığı problemleri çıkması kaçınılmazdır. Hamilelik sürecinde kalsiyum miktarını arttırmak diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmenize yardımcı olur. Hamilelikte diş eti şişmesine ne iyi gelir veya hamilelikte diş eti şişmesi ve ağrısı nasıl geçer gibi pek çok soru soran insanlar genellikle diş etine ya da diş sağlığına çok önem vermedikleri için bu tür sorunlarla karşılaşırlar.
Dişlerimiz, hayatımızı devam ettirmek için bize gereken en önemli. İşte bu yüzden ağız ve diş sağlığımıza da önem vermeliyiz. Dişlerimizin sağlıklı olması hem estetik açıdan hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Hayata geldiğimizden beri ya ebeveynlerimizden ya da kendimizin diş sağlığına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Çünkü ağızımızda oluşan bir sorun yüzünden tüm vücudumuz kötü etkilenebilir.
GEBELİKTE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMANIZ İÇİN GEREKEN 5 ŞEY
- Ağız hijyenine önem verin: Günde en az 2 defa fırçalayıp temizlemeniz için ihtiyacınız olan yumuşak kıllı fırçalardır. Dişlerinizin arasında yemek artıkları kalmasa bile dişlerinizi diş ipi yardımıyla çıkartmalısınız.
- Çok sık tatlı tüketmeyin: Şeker, diş aralarında birleşerek bakterilerin barınıp üremesi için uygun bir yer haline gelir. Daha az tatlı tüketerek gelecekte oluşabilecek diş çürüklerinin önüne geçebilirsiniz. Eğer çok fazla şeker tüketirseniz diş çürükleri oluşur ve siz de dolgu kullanmak mecburiyetinde kalabilirsiniz.
- Bol kalsiyum Yeşil Yapraklı Yiyecekler Tüketin: Bu hamilelik sürecinde kendinizi beslediğiniz gibi bebeğinizi de besliyorsunuz. Bu nedenle yiyip içtiğiniz şeylere çok daha fazla önem vermek zorundasınız. Kahvaltılarda bulunan peynir ve içilen süt sayesinde kalsiyum ihtiyacınız büyük ölçüde karşılanacaktır. Kalsiyum oranı yüksek olan yeşil yapraklı yiyeceklerin, balıkların, meyvelerin ve sebzelerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Günlük 1300-1500 mg kalsiyum büyük ihtimalle size yeterli olacaktır.
- Bebeğinizin Dişlerini Korumalısınız: Bebeğin diş gelişimi ortalama olarak 5. haftada veya 6. haftada başlar. Hamile kişiler bu dönemde düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve de ağız hijyen ve sağlığına önem vermelidir.
- Diş Hekimlerinizi Ziyaret Edin: Belirli aralıklarla diş hekiminize danışıp onların tavsiye ve önerilerini dikkate almak sizin ve bebeğinizin sağlığı için gerçekten önemlidir. Doktorunuzun diş röntgeninizi görmesi ve onları tıbbi açıdan temizleyerek sağlığınızdan emin olması önemlidir.