Hamilelikte Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler ve bu problemlerin çözümü için gereken tedavi süreçleri birbirinden çok farklı olabilmektedir. Aynı tedavi için bile birbirinden farklı uygulamalar söz konusudur. Kullanılan yöntem ve aygıtlar, uygulama metodu gibi faktörler değerlendirildikten sonra ve elbette kadın doğum uzmanının uygun görmesi halinde, hamileyken de pek çok diş tedavisi gerçekleştirilebilir.
Hamilelikte yaşanan hormonal değişime bağlı olarak diş eti kanaması, diş eti hassasiyeti ve diş etlerinde şişme gibi yeni durumlar gözlenebilir. Bunun yanında hamilelik öncesinde var olan bazı diş problemleri hamilelik sürecinde daha da ilerleyebilir. Her iki durumda da diş tedavisi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkar. Bu noktada akla ilk gelen ve sıklıkla endişe edilen soru şudur: Hamilelikte diş tedavisi zararlı mıdır?
Hamileyken diş tedavisi yapılabilir. Ancak öncelikle bu tedavilerin gerçekten zaruri olup olmadığına karar vermek gerekir. Eğer aciliyeti olmayan, bleaching ya da diş kozmetiği gibi işlemler gündemdeyse, bunların gebeliğin tamamlanmasının ardından yapılması elbette daha uygun olacaktır. Diş çekimi, kanal tedavisi ya da birtakım diş eti problemleri gibi konularda ise alanında deneyimli ve uzman bir diş hekiminden ve klinik ortamında destek alabilirsiniz. Uygun koşullar oluşturulduğunda hamileyken kanal tedavisi yaptırılabilir, diş çekim işlemi gerçekleştirilebilir. Diş tedavilerinde kullanılan ilaçların büyük bir kısmı hamilelerin kullanımı için de uygundur. Ancak yine de bir ilaç kullanımı söz konusuysa en doğrusu tedaviye, kadın doğum uzmanının bilgisi dahilinde devam etmektir.
Gebeliğin ilk 3 ayı dışında diş filmi çekilmesinde herhangi bir problem yoktur. Yine diş tedavileri yaptırmak için en uygun dönem hamileliğin 16 ila 28’inci haftaları arasındadır.
“Hamilelikte diş tedavisi nasıldır?” sorusunun cevabı hamilelik dışı zamandan pek de farklı olmadığı yönünde olacaktır. Öte yandan gebelik döneminde ortaya çıkan ağız ve diş sağlığı problemlerine biraz daha hassas yaklaşmak gerekir. Ağız ve diş bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermek önemlidir. Bu dönemde anne sağlığının bebek sağlığını doğrudan etkilediğini unutmamak gerekir. Ve diş sağlığı da genel sağlığın önemli bir parçasıdır.