KANAL TEDAVİSİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kanal tedavileri, birçok insan için hala bir korku seviyesindedir. Akıllarında hala zor bir süreç olarak yer etmiştir. Bu denli zor olduğu değerlendirildiği için yapılan araştırmalar bu duruma orantılı olarak detaylı olmaktadır. Bu araştırmalar da sıklıkla tedavi sonrası hareket tarzları üzerine olmaktadır.

Peki kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Kanal tedavisi dişlerdeki sıkıntı ve rahatsızlığa göre değişmekle birlikte ortalama olarak 1-2 seansta halledilebilen bir tedavi şeklidir. Seans aralarında diş korumak için çoğunlukla geçici dolgu kullanılmaktadır. Bu geçici dolguların kırılması ya da dökülmesi olağan bir durumdur. Ama geçici dolgunun tamamı çıkarsa mutlak diş hekiminize başvurunuz. Tedavi esnasında diş ve çevresi uyuşturulacağı için tedavi bittikten sonra derhal yemek yeme işlemine başlanmamalıdır. Uyuşuk hissi sebebiyle yanak içi hatta dil bile farkında olunmadan ısırılabilir.

Tedavi sonrası uygulanan işlemlerin başarısı ve süreklilik için en temel konu; hekiminizin verdiği tavsiyeler olacaktır. Bu önerileri mutlaka eksiksiz bir şekilde yerine getirmelisiniz. İkinci öncelikli konu ise sigara, alkol ve tütün mamullerinin tüketilmemesidir. Şu kadar süreyle tüketilmemesi gibi bir kıstas belirmek yerine hayatınızdan tamamen çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Sigara, alkol ve tütün mamulleri ağız ve diş sağlığınızı olumsuz yönde etkilemekte, kelimenin tam anlamıyla tahrip etmektedir.

Tedavi uygulandıktan yaklaşık 24 saat sonrasına kadar ağrı hissedilmesi normal bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu sürede hekiminizin önerileriyle ağrı kesici kullanabilirsiniz. 24-72 saat aralığında hiçbir suretle sert olarak bası uygulamayınız.

Ağrınızın tamamen geçtiğini düşünseniz bile hekiminizin önerdiği tedaviye ara vermemelisiniz. Aksi halde hastalık tekrar yineleyebilir.

Bütün bunların dışında kanal tedavisi sonrasında olağandışı bir ağrı meydana gelirse mutlaka diş hekiminizle irtibat kurmanız gerekecektir. Bu bilgilendirme safhası ne kadar hızlı olursa o kadar faydanıza olacaktır. Çünkü kimi zaman kanal tedavisi sonrası enfeksiyon veya apse durumları söz konusu olabilmektedir.

Kanal tedavisi yönteminin başarıl bir şekilde sonuçlanması için mutlak suretle iyi, planlı ve disiplinli bir ağız ve diş sağlığı temizliği yapılmalıdır. Günlük en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalı ve sürdürülmelidir.