KAPLAMA DİŞ KIRILIR MI?

KAPLAMA DİŞ KIRILIR MI?

                Dişler her ne kadar özenle korunmaya çalışılsa da kimi zaman istenilmeyen durumlara maruz kalabilmektedir.  Farklı sebeplerden ötürü madde kayıplarına uğrayabilmektedir. Böyle durumlarda öncelikle dişleri koruman, kayıplarına mâni olmak ve kaybolan estetik görünüm eski haline getirmek adına kaplamalar tercih edilmektedir.  Günümüzde bu kaplamalar oldukça sağlam malzemeler kullanılarak yapıldığında kalıcı çözümlerin oluşmasını sağlamaktadır.

Kaplamalarda meydana gelen çizikler ya da çatlaklar sonrasında oluşabilecek büyük hasarların göstergesi olabilmektedir. Daha vahi vakaların başlangıcı olabilecek pozisyonda olan bu durumlar göz ardı edilmeden müdahale edilmelidir.

Kaplama Diş Neden Kırılır?

Aslında kullanılan malzeme içerikleriyle oldukça sağlam yapıda olan kaplamalar kimi zaman kırılmalara karşı koyamamaktadır. Özellikle kullanılan zirkonyum materyali kaplama ömrünün en az 8-10 yıl olarak biçilmesini sağlamaktadır. Lakin yaşanan deformelerin çok çeşitli nedenleri olabilir. Bu sebepleri sıralamak gerekirse;

  • Kaplama hazırlanırken teknik olarak yapılan hatalar zayıf bir yapı olmasına neden olur. Bu zayıflık zamanla çatlak veya kırık ile neticelenebilir.
  • Yanlış bilinen diş fırçalama teknikleriyle dişler zarar görebilir. Bu nedenle de zaman içinde çizik ve kırıklar kendini gösterebilir.
  • Kaplama tedavisi sonrasında diş hekimi tavsiyelerine riayet edilmeyip sert besinler tüketilmesi durumunda çatlak ve kırık oluşumları gözlenir.
  • Geceleri diş sıkma rahatsızlığı olan kişilerde dişlerde çatlak ve kırıkların olduğu gözlemlenmiştir. Oklüzyon olarak da bilinen gün içinde dişlerin sürekli teması sonrasında meydana gelen aşınmalarda dişlerde kırık ve çatlak oluşum sebepleri arasında sayılabilir.

Kaplama Diş Kırılırsa Ne Yapılır?

                Kaplama dişlerin kırılması durumunda tedavisinde en iyi sonuçlara ulaşmak adına mutlaka diş hekimine bilgi verilmeli ve muayene olunmalıdır. Kimi zaman insanlar kırık kaplama vakalarında evlerinde tamir etmeye çalışmaktadır. Yeniden sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak adına mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Zira farklı alternatif tedaviler sebebiyle mevcut kırık kaplamanın tedavi edilmesinden ziyade tamamen kaybı bile söz konusu olabilmektedir.

                Kaplama Diş Tamiri Çözüm Olur Mu?

                Çeşitli sebeplerde deforme olan dişlerin tekrar eski hallerine getirilme işlemlerine protetik restorasyon denilmektedir. Sıklıkla porselen diş tamiri olarak da isimlendirilen protetik restorasyon hem hasta hem de hekim için oldukça zorlu bir süreçtir.