Ağız Kuruluğu (Kserostomi) Nedir?
Ağız Kuruluğu (Kserostomi) Nedir? Neden olur, nasıl tedavi edilir?
Kserostomi olarak adlandırılan ağız kuruluğu, bu bölgede bulunan salgı bezlerinin yeterli miktarda tükürük üretememesinden kaynaklanır. Tükürük, ağza alınan gıdaların nemlenmesini sağlar ve sindirim işlemlerini başlatır. Sindirim sisteminde önemli yere sahip olan bu salgı, ağız içi sağlığının sürdürülmesine önemli katkı sağlar. Bu sebepten ötürü ağız kuruluğu ile beraber boğazda kuruluk hissi, dudak çatlaması ve ağız kokusu gibi problemler de görülebilir. Tek başına ciddi bir sağlık sorunu gibi gözükmese de sürekli susamak ve ağız kuruluğu altta yatan birkaç sağlık sorunu nedeniyle meydana gelebileceği nedeniyle küçük görülmemelidir.
Ağız İçi Kuruluğu Neden Olur?
Ağız içi kuruluğunun nedenleri nelerdir?
Çeşitli birçok etken ağız içi kuruluğu gelişimine neden olabilir. Ağız kuruluğuna temel neden olarak ilaç yan etkisi verilebilir. Dekonjestanlar, antihistaminikler, ishal, hipertansiyon ilaçları, kas gevşeticiler, antidepresan türevi ilaçlar ve Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. İlerleyen yaşlarda birçok hastalığın beraber görünmesi sonucu farklı ilaçların bir arada kullanılması yan etki ihtimalini arttıracağından bu popülasyonda ağız kuruluğu daha sık görülür.
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları da ağız kuruluğu nedenleri arasında verilebilir. Radyoterapi boyun ve baş bölgesine uygulandığında tükürük bezlerine hasar verir ve tükürük üretiminde aksamalara neden olur.
Kemoterapi ise tükürüğün kimyasal içeriğini ve vücuttaki üretim miktarını etkileyerek ağız kuruluğuna neden olur. Cerrahi uygulamalar ya da hasar alınması sonucunda ağız içerisindeki salgı bezlerinin çalışmasını denetleyen sinirlerin işlevsiz hale gelmesi, ağız kuruluğu gelişiminde rol oynayan nedenlere örnek olarak verilebilir.
Stres, kaygı, tütün kullanımı, ağızdan nefes alıp verme, horlama, Sjögren benzeri otoimmün hastalıklar, Botulizm, diyabet, pamukçuk, Alzheimer ve Kistik fibrozis ağız kuruluğunun diğer nedenleridir. Bütün bunların dışında vücudun yüksek miktarda su kaybetmesi, tükürük bezlerinin tükürük üretememesine dolayısıyla ağız kuruluğuna yol açar. Özellikle yüksek sıcaklıklarda yapılan fiziksel aktiviteler, uzun süre boyunca yapılmaları halinde kişinin ağız kuruluğundan şikâyetçi olmasıyla sonuçlanabilir.
Ağız kuruluğu büyük sorunlara yol açabilir Klinik AFM Diş Kliniği, bu bakımdan hastalarına inanılmaz düzeyde bir hizmet vererek onların ağız ve diş sağlığının korunmasında yardımcı olmaktadır.
Bahçelievler Diş Hastanesi, Klinik AFM ile daha sağlıklı dişler.
Bir yanıt yazın