Amalgam Dolgu Hakkında Merak Edilenler

Amalgam dolgu içinde ne var?

Amalgam Dolgunun Zararları Nelerdir?

Genel nüfusun %1-2 gibi bir azınlığı, cıvaya karşı alerjiye sahiptir ve amalgam dolgulardan alınan cıvaya reaksiyon gösterir. Cıva alerjisine bağlı reaksiyon iki çeşittir. Bunlardan ilki, amalgam dolgu sökümü veya yerleştirmesi esnasında meydana gelen ve çok nadir olan, 10 güne kadar sürebilen egzama benzeri deri reaksiyonlarıdır. Diğer reaksiyon ise metalik tuzlar gibi amalgamın içeriklerinin salımına sebep olan korozyonu takiben oluşur.

Korozyon ürünleri, alerjiye sahip kişilerde “liken planus” olarak isimlendirilen, dolguya komşu ağız mukozasında kendini beyaz bir çizgi şeklinde belli eden lejyonlara neden olabilir.  Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Halk Sağlığı Servisi, araştırmaları neticesinde amalgam dolgunun insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında yayınladığı raporda amalgam restorasyonların cıvaya maruz kalma durumunda insanlarda çok nadir olarak görülen alerjik reaksiyonlar dışına herhangi bir ciddi sağlık problemine neden olmayacağını açıklamıştır.

Amalgam Dolgu Restorasyonu

Amalgam restorasyonun açığa çıkardığı cıva buharının tehlikesi ile ilgili kaygılar birçok Avrupa ülkesinde devam etmektedir. 1992 yılında İsveç Ulusal Sağlık Kurulu, ülkede amalgam dolguların kullanımının terkini tavsiye etmektedir. Cıvanın insan sağlığına etkisi de önemli olsa da verilen bu tavsiyenin asıl sebebi, amalgam dolgulardan kaynaklanan cıvanın ciddi derece çevre kirliliğine neden olma ihtimalinden korkulmasıdır.

Amalgam dolguların atıklarının çevreyi kirletmesinin önlenmesine, amalgam dolguların insan sağlığı üzerine olan etkisinden daha çok odaklanmaktadır. Gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerde yapılan araştırmalara göre amalgam dolgulardan kaynaklanan atık cıva bütün cıva atıklarını oluştururken ülkelerin kanalizasyon sisteminde bulunan cıva atıklarının temel kaynağı sanayi tesisleridir.

Cıva kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için gösterilen çabalara yardımcı olması amacıyla 2013 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı önderliğinde “Cıvaya İlişkin Minamata Sözleşmesi” şeklinde bir sözleşme hazırlanmıştır. 2020 yılına dek cıva içerikli ürünler ve endüstri ile bunların cıva içeren atıkları için birtakım kontrol ve azatlım tedbirleri içeren sözleşme, bugüne kadar aralarında Türkiye Cumhuriyeti’nin de bulunduğu 101 ülke tarafından imzalanmıştır.

Siz de amalgam dolgu tedavisi olmak veya “Amalgam dolgu içinde ne var?” gibi soruların cevabını öğrenmek için bir adres arıyorsanız Klinik AFM tam size göre.