Diş Gıcırdatma Rahatsızlığı Tedavisi Nasıldır?

Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığı genellikle uyku esnasında ve dişlerin bilinç dışı olarak sıkılmasıyla ortaya çıkar. Psikolojik ya da fizyolojik pek çok farklı sebebi olabilen diş gıcırdatma ve diş sıkma problemi kişide farklı şikayetlere sebep olabilmektedir.

Diş gıcırdatmaya bağlı olarak ortaya çıktığı görülen şikayetler arasında diş dolgularının düşmesi ve diş kırılması gibi durumlar bulunur. Ayrıca özellikle sabah saatlerinde baş ve yüz ağrısı şikayetleri de ortaya çıkmaktadır. Çene bozuklukları ve diğer bazı sorunların da yine bruksizm rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkabildiği görülmektedir. Tüm bu sebeplere bağlı olarak diş gıcırdatmanın normal olmadığı ve bilhassa uzun süredir devam eden diş gıcırdatma ve diş sıkma probleminin daha fazla ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerektiği bilinmelidir.

Diş sıkma tedavisi için alternatif ve etkili yollar bulunmaktadır. Rahatsızlığın en iyi yönetildiği tedavi yöntemleri arasında ise gece plağı uygulaması başı çeker. Peki gece plağı nedir? Gece plakları diş hekiminin uygun ve gerekli görmesi halinde bütünüyle kişiye özel olarak hazırlanan diş apareyleri olarak tanımlanabilir. Hazırlanan plaklar üst dişlere takılır ve bu şekilde diş gıcırdatmalarının ve diş sıkmalarının önüne geçilmiş olur. Söz konusu plaklar genellikle geceleri, uyku esnasında takıldığı için daha çok gece plağı olarak anılır.

Diş gıcırdatmanın altında, anksiyete gibi ciddi bazı psikolojik sorunlar bulunuyorsa bu durumda soruna temelden yaklaşmak adına uzman bir psikologdan destek alınmalıdır. Ayrıca meditasyon, spor yapma, seyahate çıkma, müzik dinleme gibi faaliyetler, bilhassa strese bağlı diş gıcırdatma sorunlarının üstesinden gelinmesi konusunda kişilere yardımcı olabilir.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi için her şeyden önce bir pedodontiste danışmalısınız. Uzman diş hekimi çocuğunuzun dişlerinde herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer gerek görürse sizi psikoloğa ya da bir psikiyatriste de yönlendirebilir. Çocuklarda diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi için medikal plakların kullanılması, henüz gelişim dönemini tamamlamadıkları için tavsiye edilmemektedir.