Kompozit Dolgu Nedir?
Dişlerde meydana gelen çürüme, kırık ya da çatlak ve benzeri sorunlardan kaynaklanan diş yapısı problemlerinde kullanılan bir çeşit dolgu yöntemidir. Diş yapısında oluşan bozulmalar kompozit dolgu sayesinde onarılır ve dişlerde daha estetik bir görüntü elde etmeyi amaçlar.
Kompozit dolgu, reçine dolgusu olarak da bilinmektedir. Seramik ve birçok farklı kimyasalın bir araya gelmesi ile oluşur. Kompozit dolgu ön dişlerde uygulanabildiği gibi arka dişlerde de uygulanabilir. Ancak estetik uygulamalarda daha çok aynı renkte dişlerin elde edilmesi için ön dişlerde daha sık tercih edilir. Fiyatı göz önünde bulundurulursa kompozit dolgular, fiyatına göre oldukça tatmin edici sonuçlar verebilir.
Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?
Kompozit dolgunun sağladığı en önemli avantajlardan birisi estetik açıdan güzel gözükmesidir. Bunun yanı sıra kompozit dolgular genellikle doğal dişin rengine oldukça yakın renklerdedir ve dolgu işlemi bittikten sonra cilalama işlemi yapılabilir. Herhangi bir alerjik reaksiyonu tetiklemediği için ağız dokusuna büyük bir uyum sağlar ve ağız kokusunun daha az oluşmasını sağlar.
Doğal ve estetik gözükmesi en önemli avantajları arasında yer almaktadır. Pek çok kişi tarafından tercih edilmesinin en büyük nedeni ise doğal ve estetik bit görünüm sergilemesidir.
Kompozit Dolgu Zararlı Mı?
Kompozit dolgu uygulamasının ardından dişlerde sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyetler başlayabilir. Bunun yanı sıra çiğneme esnasında çeşitli ağrılar meydana gelebilir. Bu süreç belirli bir süre devam ettikten sonra dişlerin iyileşmesi ile birlikte sorunlar ortadan kalkar ve ağrılar azalır. Ortalama olarak dişin kendisini iyileştirmesi 1 ay ya da 2 ay kadar sürebilir.
Kompozit Dolgu İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kompozit dolgunun uygulanma sürecinden önce bazı hususlar belirlenir ve her şey zamanına göre ve sırayla yapılır. Ortalama olarak bu işlem 30 dakika sürer.
- Kompozit dolgu yapılacak olan dişlerde çürükler varsa ilk olarak onlar dikkatli ve titiz bir şekilde temizlenir.
- Lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilen bu işlem, anesteziye gerek olmadan da uygulanabilir.
- Uygulama yapılacak dişin dolguya hazırlanabilmesi için birkaç temizlik işleminin yapılması gerekir. Ardından dolgu malzemesi yerleştirilir.
- Dişe uygun şekilde hazırlanmış olan kompozit dolgu dişe yerleştirilir.
Bir yanıt yazın