Yetişkinlerde Diş Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kaybının çocuklar ve yetişkinler üzerindeki etkisi birbirinden farklıdır. Belirli bir yaşa kadar çocuklarda görülen diş kayıpları, doğal gelişimin parçası olduğu sürece, geçici ve olağan kabul edilir ve herhangi bir psikolojik sıkıntıya yol açmaz. Ancak yetişkinler için durum böyle değildir. Yetişkin diş kayıplarının hem ağız ve diş sağlığı, hem genel sağlık, hem de psikoloji üzerindeki olumsuz etkileri kayda değerdir. Ağız içindeki eksik dişler tedavi edilmediği taktirde çiğneme, konuşma, gülme gibi eylemler söz konusu olduğunda fonksiyonel kayıplara ve elbette ciddi estetik kaygılara yol açabilmektedir. Zamanla bu kişiler hem sağlıklarından hem de özgüvenlerinden olmaktadır.

Bu nedenle yetişkinlerde diş eksikliği tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Modern diş hekimliğinin olanakları sayesinde günümüzde pek çok alternatif eksik diş tedavisi hayata geçirilebilmektedir. Bunlar arasında uzun ömürlülüğü ve doğala en yakın sonucu verme özelliği ile implant tedavisi öne çıkmaktadır.

Diş eksikliği olan bölgede çene kemiği içine yapay diş kökü yerleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilen implant, ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmesi halinde ömürlük bir tedavi olabilmektedir.

Uzman diş hekiminin, yaptığı tetkik ve ölçümler neticesinde hastanın kemik yapısını uygun bulması halinde diş implantı tedavisi planlanabilir. Kişiye özel olarak yapılan bu planlamaya uygun olarak yapay diş kökleri, alanında uzman implantolojistler tarafından küçük bir cerrahi operasyonla çene kemiği içine yerleştirilir. İşlemden sonra 2 ila 4 ay arasında bir bekleme süresi vardır. Bu süre kemik içine yerleştirilen implantların kemiğe kaynaması için ihtiyaç duyulan süredir. Sürenin sonunda her şey yolundaysa implantların üzerine planlanan şekilde protez dişler takılır ve tedavi bu şekilde tamamlanmış olur.

İmplant diş tedavi, kemik gelişimini tamamlamış 18 yaş üstü hastalarda kullanılabilen bir yöntemdir. Yetişkin diş kayıpları için günümüzde en güvenilir ve en uzun ömürlü çözümlerin başında gelir. İmplant dişlerin bakımı özel implant fırçaları, diş ipi ve gargara gibi yöntemlerden de destek alınarak düzenli ve yeterli şekilde yapıldığında implant dişler sorunsuz bir biçimde ömür boyu kullanılabilmektedir.